Talent of techniek?

Goede sprekers steken veel tijd en energie in hun presentaties. Maar niet iedereen is daar even openhartig over. Dat is jammer. Want zo blijft het misverstand bestaan dat er op een goede dag ook gewoon ‘I have a dream’ of ‘Yes, we can’ uit jouw mond rolt.

Om de mythe van de ‘natural born speaker’ te ontmaskeren verzamel ik o.a. uitspraken van bekende sprekers over de praktische toewijding die hen succes bracht. Een groeiende collectie , dus neem af en toe opnieuw een kijkje.

“Talent of techniek?” verder lezen

Cue Cards

Uniek: echte Speechless Cue Cards in een elegant bewaarhoesje.

Reken af met gedoe en gebruik professionele cue cards

foto 5

Spreken in het openbaar is geen geheugenwedstrijd. En ook geen stresstest. Daarom is er niets mis met een uitgeschreven speech. Of index kaarten met steekwoorden. Mits je er werk van hebt gemaakt natuurlijk: spreektaal, structuur en oefenen. Zodat je de tekst of sleutelwoorden niet pas voor het eerst gebruikt op het podium.

“Cue Cards” verder lezen

Signatuur-slides

In Nederland hebben 10 miljoen mensen een smartphone. Meer dan de helft bezit een tablet. Met een smartphone kun je fotograferen. En op een tablet tekenen. Des te opmerkelijker dat zelfgemaakte foto’s en tekeningen hun weg (nog) niet vinden naar diapresentaties. Clipart, templates, sjablonen, stockfoto’s en standaard-grafieken doen dat wel. Met ‘death by powerpoint’ als gevolg. Geef je publiek zuurstof en maak je visuals zelf.

“Signatuur-slides” verder lezen

Schat aan speeches

JFKBij afstudeerceremonies aan Amerikaanse universiteiten wordt vaak een beroemdheid uitgenodigd zijn of haar licht te laten schijnen op dit draaipunt in een mensenleven. De ‘commencement speech’ (van begin of intrede) is het inspirerende genre waarin sprekers de overgang markeren van studie naar maatschappelijke status.

“Schat aan speeches” verder lezen

Speech top-10

‘Kun je spreken in het openbaar leren?’ en ‘Wie vind jij een goede spreker?’ Die vragen worden me vaak gesteld. Nu legendarische speeches onderwerp zijn van een nieuwe serie op radio en tv, moet ik mijn antwoord zeker klaar hebben.

De eerste vraag beantwoord ik met een volmondig ‘ja’. De tweede brengt me in verlegenheid. Natuurlijk kan ik een lijstje klinkende namen noemen. Maar waar het om gaat is hoe je ‘goed’ definieert.

“Speech top-10” verder lezen

Wat zegt ik?

‘Ik mag (of wil) geen ‘ik’ gebruiken’, vertellen speechschrijvers en sprekers me af en toe. In mijn ogen is dat een paradoxale richtlijn.

Waar komt het verbod op het ‘I-woord’ vandaan? En waarom mag de eerste persoon enkelvoud juist niet ontbreken in het vocabulaire van de spreker? Ik zocht, vond en deel de antwoorden. Een uitgebreid relaas. Onder ‘Tip’ vermeld ik mijn bronnen.

“Wat zegt ik?” verder lezen

TED-syndroom

Vaste prik: opwellende tranen weg knipperen en glimlachen van voldoening. Dat overkomt me als ik TED*-talks bekijk.

Het merendeel van de sprekers raakt me. Met een idee, ontboezeming of appèl aan mijn gevoel voor schoonheid of rechtvaardigheid. Ook de moed en kwetsbaarheid die ik zie en hoor, grijpen me. Net als de diepe overtuiging waar de verhalen uit voortkomen.

“TED-syndroom” verder lezen

Dieet van stijlfiguren

Een speelse manier om je repertoire aan taalvormen te vergroten is jezelf op een dieet te zetten van stijlfiguren. Net zoals je jezelf kunt dwingen elke dag de literfles water leeg te drinken of een extra schep groenten of stuk fruit te verorberen, gaat het bij het dieet van stijlfiguren ook om verplichte kost. Met een dagelijkse hoeveelheid redekunstig voedsel, verbeter je de conditie van je toespraken.

“Dieet van stijlfiguren” verder lezen