Keynote in New York

Drijvende kracht David Murray

Op de wereld conferentie van de Professional Speechwriters Association aan New York University was ik keynote speaker. Eervol en ook voor mij heel erg eng.

Ik raadde de 60 senior speechschrijvers aan mijn voorbeeld te volgen en zo vaak als mogelijk in de schoenen te staan van hun spreker. Omdat je pas dan kunt begrijpen wat er door hen heen gaat als de zaallichten dimmen en de stilte valt en zij jouw tekst tot leven moeten brengen.

Mijn boodschap aan mijn vakgenoten: bekwaam je in de totale retorica in plaats van je te verliezen in de partiële retorica. Het was een oproep tot een holistische kijk op spreken in het openbaar. Daar is niets esoterisch aan. Bij totale retorica gaat het over aandacht voor en evenwicht van proces en product, doel en middel, lichaam en geest, vorm en inhoud. De partiële retorica richt zich op indruk maken met stijlfiguren en recht praten wat krom is (en andersom).

Het is bekend dat sprekers er goed aan doen in contact te blijven met hun lichaam en in het moment te zijn op het podium. Dat creëert rapport met het publiek. Mijn présence-workout hielp de scribenten hoofd en lichaam met elkaar te verbinden in het hier en nu. Het voelbare ongemak – schrijvers bewegen niet zo graag – loste op in grote glimlachen en zuchten van ontspanning.

Impressie door Sillicon Valley speechwriter Ian Griffin

Artikel in Toastmasters International Magazine, augustus 2014

De PSA zet zich in voor de erkenning van het beroep van professional speechwriter  o.a. door onderzoek naar tarieven, advies over contracten en bewustwordingscampagnes over de toegevoegde waarde van professionele speechschrijvers.