Signatuur-slides

In Nederland hebben 10 miljoen mensen een smartphone. Meer dan de helft bezit een tablet. Met een smartphone kun je fotograferen. En op een tablet tekenen. Des te opmerkelijker dat zelfgemaakte foto’s en tekeningen hun weg (nog) niet vinden naar diapresentaties. Clipart, templates, sjablonen, stockfoto’s en standaard-grafieken doen dat wel. Met ‘death by powerpoint’ als gevolg. Geef je publiek zuurstof en maak je visuals zelf.

Easy does it
Heb je een foto nodig van een beeld, brug of bloem? Kijk om je heen, pak je smartphone et voila! Rechtenvrij, uit jouw leven gegrepen en uniek voor je publiek.

Aangeven dat je van A naar B wilt? Neem je tablet en teken een rechthoek, een pijl en een cirkel. Klaar is Kees.

Met Paper 53 schrijf en teken je op je tablet. Je kunt ook diagrammen maken. Mail de visual naar je inbox en importeer ‘m in je presentatie. Zelfs een complete, handgemaakte slide-show stuur je als PDF of presentatie aan jezelf. Easy does it. En jouw signature-slides zijn niet eerder vertoond.

Opslaan en importeren in Keynote, Powerpoint of Prezi en je bespaart jezelf uren desktop-gepriegel en rechtenvrije foto’s zoeken. Je visuals winnen enorm aan zeggingskracht. En originaliteit. Twijfel over die laatste bewering? Sla er dan Nancy Duarte’s ‘Slideology’ op na of Dan Roam’s ‘The back of the napkin: solving problems and selling ideas with pictures’.

Selectief gebruik
Hoewel eigen foto’s en schetsen veel krachtiger zijn dan de default, schaadt overdaad natuurlijk net zo goed.

Visuele hulpmiddelen gebruik je alleen dan en slechts dan als ze je verhaal begrijpelijker maken. Anders niet. Dus niet omdat:

  1. je anders je verhaal niet kunt onthouden;
  2. het zonder beeld zo saai is;
  3. iedereen er gigantische slide-packs doorheen jast.

Daar zijn andere oplossingen voor. Die minder belastend zijn voor je publiek.

Eerst denken, dan doen
Voor je een foto of schets maakt, vraag je jezelf af welk punt je precies wilt verhelderen. En of het beeld echt meer zegt dan die duizend woorden.

  1. Met foto’s laat je bijvoorbeeld zien wat je niet live kunt tonen (een Romeins beeld van Cicero, een microbe, de swipe-functie van de Iphone).
  2. Met figuren en diagrammen maak je relaties, verhoudingen, ontwikkelingen en patronen in een klap duidelijk (volksverhuizingen, internationaal vliegverkeer, kwadranten, venn-diagrammen of de gulden snede).
  3. Met een tekening of schets illustreer je waar het je precies om gaat (de taille omvang van een zandloper-, peer- of appelfiguur).

Eigen materiaal is modern
Maak je eigen materiaal en vergeet de sjablonen en sleetse foto’s. Die werden ooit bedacht om échte dia’s en overhead-sheets te vervangen (en het lijkt me overigens sterk dat de dia’s van toen vol tekst stonden).

Powerpoint is ruim 25 jaar geleden ontwikkeld en sindsdien in de kern niet meer gewijzigd. Een geweldige oplossing destijds, maar nu behoorlijk gedateerd. Met je smartphone en tablet bij de hand heb je die ouderwetse oplossingen niet meer nodig.

Tip

Bepaal wat je aanschouwelijk wilt maken voor je publiek. Is het duidelijk zonder beeld? Laat dan de dia achterwege.

Kun je het niet vertellen? Verbeeld dan je punt met een foto, grafiek of schets. Gebruik de functies van je smartphone of tablet en fotografeer of teken je eigen visuals.

Goed gelukt en publiek blij? Stuur je DIY-visuals naar info@iamspeechless.com en in een volgende blog hebben we het erover!