Thomas is bright. Dat zie je zo. Verrassend inhoudelijk. En akelig onzeker. Over zijn stem en zijn lijf en het congres waar hij zijn onderzoeksresultaten presenteert. Zijn toekomst hangt ervan af. En hij heeft geen idee hoe het allemaal aan te pakken. Wel kent hij alle demonen: het zal erom spannen, de beste stuurlui staan aan wal en de hoogte van de lat bezorgt hem slapeloze nachten.

Goed opgeleid en gedreven als Thomas is, heeft hij toch houvast nodig bij het voorbereiden en voordragen van zijn verhaal. Hoe beter Thomas de essentie van mondelinge communicatie doorgrondt, hoe meer hij zich verbaast over het gebrek aan aandacht voor presentatievaardigheden in zijn opleiding. Hij ziet in dat veel mensen elkaars slechte spreekgewoonten klakkeloos kopiëren. Bij gebrek aan een gedegen basis. Ook Thomas dacht dat moeilijke woorden een must waren, oefenen een zwaktebod is en een uitgebreid slidepack een vereiste.

Na een reeks 1-tot-1 sessies spreekt Thomas zijn vermogen tot associëren moeiteloos aan, maakt complexe materie juist begrijpelijk en ontdekt dat ademhaling, articulatie en een goede houding wonderen doen.

Tegenwoordig werkt hij in de juiste volgorde. Slides maakt hij pas als het verhaal klaar is en ze echt nodig zijn. Overigens blinken zijn visuals nu uit in zeggingskracht. En ondanks zijn jeugdigheid straalt Thomas geloofwaardigheid uit. Hij wordt uitgekozen om zijn onderzoek te presenteren voor een prestigieus gezelschap.

Thomas is een fictieve cliënt, gebaseerd op tientallen veelbelovende professionals uit de Speechless praktijk.