Tergend tegenlicht

De première van een, zo bleek, intrigerende documentaire. De avond begint moeizaam. De zaal is al verduisterd. De dagvoorzitter worstelt met het geluid. Hij laat de luide zoem voor wat het is. Vanwaar die haast, vraag je je af. Hij duikt direct de materie in en licht het programma niet toe. Tot ieders verbazing volgt een gastspreker in plaats van de documentaire.

Lees verder “Tergend tegenlicht”

Dieet van stijlfiguren

Een speelse manier om je repertoire aan taalvormen te vergroten is jezelf op een dieet te zetten van stijlfiguren. Net zoals je jezelf kunt dwingen elke dag de literfles water leeg te drinken of een extra schep groenten of stuk fruit te verorberen, gaat het bij het dieet van stijlfiguren ook om verplichte kost. Met een dagelijkse hoeveelheid redekunstig voedsel, verbeter je de conditie van je toespraken.

Lees verder “Dieet van stijlfiguren”

TED-syndroom

Vaste prik: opwellende tranen weg knipperen en glimlachen van voldoening. Dat overkomt me als ik TED*-talks bekijk.

Het merendeel van de sprekers raakt me. Met een idee, ontboezeming of appel op mijn gevoel voor schoonheid of rechtvaardigheid. Ook de moed en kwetsbaarheid die ik zie en hoor, grijpen me. Net als de diepe overtuiging waar de verhalen uit voortkomen.

Lees verder “TED-syndroom”

Wat zegt ik?

‘Ik mag (of wil) geen ‘ik’ gebruiken’, vertellen speechschrijvers en sprekers me af en toe. In mijn ogen is dat een paradoxale richtlijn.

Waar komt het verbod op het ‘I-woord’ vandaan? En waarom mag de eerste persoon enkelvoud juist niet ontbreken in het vocabulaire van de spreker? Ik zocht, vond en deel de antwoorden. Een uitgebreid relaas. Onder ‘Tip’ vermeld ik mijn bronnen.

Lees verder “Wat zegt ik?”

Speech top-10

‘Kun je spreken in het openbaar leren?’ en ‘Wie vind jij een goede spreker?’ Die vragen worden me vaak gesteld. Nu legendarische speeches onderwerp zijn van een nieuwe serie op radio en tv, moet ik mijn antwoord zeker klaar hebben.

De eerste vraag beantwoord ik met een volmondig ‘ja’. En illustreer ik aan de hand van cliënten die hun schroom overwonnen en vaak teruggevraagd worden. De tweede vraag brengt me in verlegenheid. Natuurlijk kan ik een lijstje klinkende namen noemen. Maar waar het om gaat is hoe je ‘goed’ definieert.

Lees verder “Speech top-10”

Schat aan speeches

JFKBij afstudeerceremonies aan Amerikaanse universiteiten wordt vaak een beroemdheid uitgenodigd zijn of haar licht te laten schijnen op dit draaipunt in een mensenleven. De ‘commencement speech’ (van begin of intrede) is het inspirerende genre waarin sprekers de overgang markeren van studie naar maatschappelijke status.

Lees verder “Schat aan speeches”